Hoe mogen we je helpen?

Geen uitvaartverzekering. Wat nu?

Geen uitvaartverzekering. Wat nu?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering. Als je niet verzekerd ben en je komt te overlijden, kan dat voor nabestaande grote gevolgen hebben. Want wie gaat de begrafenis of crematie dan betalen?

Wat als iemand geen uitvaartverzekering heeft?

Niet iedereen sluit een uitvaartverzekering af. Wat er gebeurt als iemand overlijdt die niet verzekerd is, verschilt per geval. Misschien heeft die persoon wel andere voorzieningen getroffen, zoals een aparte spaarrekening. 

Wanneer iemand helemaal niets heeft geregeld voor zijn uitvaart, moeten de echtgenoot, kinderen of erfgenamen deze betalen. Een uitvaart kost gemiddeld € 8.000.  Vaak gebruiken de nabestaanden de erfenis om de uitvaart te betalen.

Geen geld voor de uitvaart?

Soms is er geen noemenswaardige erfenis, of zijn er zelfs alleen maar schulden. De wet schrijft voor dat de nabestaanden als opdrachtgever toch de rekening krijgen. Het maakt ook niet uit of ze de erfenis wel of niet accepteren. Als je echt geen geld hebt voor de uitvaart, kun je bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen.

Zijn er geen nabestaanden?

Als de overledene geen nabestaanden heeft, geeft de gemeente opdracht voor de uitvaart. Die wordt dan betaald uit de erfenis. Ook als de nalatenschap alleen uit schulden bestaat, regelt de gemeente de uitvaart.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-03-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.