Hoe mogen we je helpen?

Soorten motorverzekeringen, welke kies je?


Als je een motor gaat aanschaffen dan moet je, vanaf dat het kenteken op jouw naam geregistreerd staat, in Nederland verplicht een motorverzekering met dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid hebben. Deze zogeheten W.A.-dekking is de minst uitgebreide soort motorverzekering. Je kunt ook kiezen voor de beperkt casco of volledig casco dekking. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen de verschillende soorten motorverzekeringen.

3 Soorten dekkingen voor je motorverzekering

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (W.A.)
  • W.A. + Beperkt Casco
  • W.A. + Volledig Casco

Wettelijke Aansprakelijkheid (W.A.)
In Nederland moet je dus verplicht een W.A.-motorverzekering voor je motor hebben. Deze dekking vergoedt schade die jij toebrengt aan anderen. De Nederlandse overheid heeft deze motorverzekering verplicht gesteld om niet jou, maar andere mensen voor jou te beschermen. Zo krijgt iemand die schade lijdt door jou altijd de schade vergoed, mits jij zoals verplicht verzekerd bent maar daar gaan we wel vanuit.

Schade aan je eigen motor wordt niet vergoed met alleen een W.A.-dekking.

Beperkt Casco
Wil je ook schade aan je eigen motor vergoed krijgen? Dan heb je ten minste een W.A. + Beperkt Casco motorverzekering nodig. Schade na brand, storm, diefstal en ruitbreuk zijn met deze soort dekking verzekerd. Let op, schade aan je eigen motor die door je eigen schuld ontstaan is wordt niet vergoed. Hiervoor heb je de meest uitgebreide soort nodig: volledig casco.

Volledig Casco
Als je alle schade aan je motor vergoed wilt krijgen dan heb je een motorverzekering met volledig casco dekking nodig. Je bent hiermee verzekerd tegen alle schade waarvoor je met de W.A. + Beperkt Casco dekking verzekerd bent. Daarnaast is ook schade aan je eigen motor verzekerd, of het nu wel of niet jouw schuld is.

Heb je een keuze kunnen maken dan ben je er nog niet. 

Gebruikt u uw motor niet in de winter?
Mist, gladheid of regen zorgen voor gevaarlijke omstandigheden op de weg. Ook is kou in de winter een belangrijke reden waarom veel motorrijders de motor laten staan. Als je je motor in de winter niet gebruikt is de kans op schade kleiner en kun je kiezen voor winterstopkorting.

Winterstopkorting motorverzekering
Rijdt je in de winter niet op uw motor en heb je een Motorverzekering WA + Volledig Casco? Dan kan je bij sommige verzekeraars kiezen voor korting op de verzekering. Met deze winterstopkorting krijg je korting op de jaarpremie van de Volledig Cascodekking. In de periode van 1 december tot 1 maart ben je niet verzekerd voor schade door aanrijding of een botsing en schade doordat je met je motor van de weg raakt of in het water komt.

Motorverzekeringen die geen dekking bieden in de winter zijn onder te verdelen in:

  • Winterstop dekking – Motor bijvoorbeeld niet verzekerd tussen 1 december en 1 maart
  • Zomertijd dekking – Motor niet verzekerd vanaf de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart

Nu je bepaald heb hoe je je motorfiets wil verzekeren en voor welke periode ben je er nog niet. Nu moet je gaan nadenken over de syubdekkingen.

  • Opzittenden
  • (verhaals)rechtsbiijstand

Schade-opzittendenverzekering voor een motor
De schade-opzittendenverzekering keert een bedrag uit aan de opzittenden van de motor bij schade ten gevolge van een ongeval. Het kan gaan om materiële schade en letselschade. 

Als bestuurder van een motor heb je een grote verantwoordelijkheid. Vooral als je ook nog één of twee passagiers vervoert met de motor. De verantwoordelijkheid neem je met goed rijgedrag om jezelf en de passagier(s) niet onnodig in gevaar te brengen. Toch kun je een ongeval niet volledig uitsluiten. Je kunt namelijk ook betrokken raken bij een ongeval door fouten van andere verkeersdeelnemers.

Wat keert de schade-opzittendenverzekering uit?
In tegenstelling tot de ongevallen-opzittendenverzekering keert de schade-opzittendenverzekering de werkelijke schade door een ongeval uit in plaats van eenmalig een vast bedrag. Bij letselschade kan het bedrag sterk oplopen. Stel je voor, je krijgt een ongeluk en de 35-jarige opzittende raakt blijvend invalide. Ten gevolge van het letsel kan hij nooit weer werken. Hij werkte als zzp’er en ziet zijn inkomen in één keer zakken naar nul. De schade is de inkomstenderving tot zijn pensioen plus zijn pensioenopbouw die hij misloopt.

Is de schade-opzittendenverzekering wel echt noodzakelijk?
De passagier kan bij letselschade of materiële schade de verantwoordelijke voor de schade aansprakelijk stellen. Als de schade ontstaan is door een fout van de bestuurder van de motor, kan de verzekeraar aangesproken worden voor de schade. Indien de schuld bij de tegenpartij ligt, kan deze verzekeraar voor de schade worden aangesproken. Helaas ligt het vaak complexer. De verzekeraars schuiven de schuld bijvoorbeeld naar elkaar toe. Daarnaast zijn het vaak ook langlopende trajecten.

De situatie voor de bestuurder van de motor ligt nog weer anders. De schuld aan de schade kan namelijk ook bij de bestuurder van de motor zelf liggen. In dat geval is er niemand aan te spreken voor de schade. Voor de bestuurder van de motor is de schade-opzittendenverzekering vooral van groot belang.

Je kunt besparen op de premie door te kiezen voor de ongevallen-opzittendenverzekering. Besef je goed dat de dekking op belangrijke punten beperkter is. De schade-opzittendenverzekering vergoedt de schade ontstaan door het ongeval. De ongevallen-opzittendenverzekering keert alleen uit bij overlijden en blijvende invaliditeit. De uitkering is ook nog maar beperkt tot een eenmalig (vaak te laag) bedrag.

(Verhaals)rechtsbijstand

Als je als motorbezitter betrokken bent bij juridische kwesties rond je motor, dan brengt de Rechtsbijstandverzekering Motor uitkomst. Daarmee krijg je deskundige juridische bijstand wanneer er iets met je eigen motor aan de hand is. Bijvoorbeeld bij het verhalen van de kosten op degene die aansprakelijk is voor jouw schade of bij aankoop- of reparatiegeschillen met je garage. Laat de experts het voor je regelen met deze verzekering.

 

 

Scherpe autopremie?
meer informatie
Inboedel voldoende verzekerd?
meer informatie