Hoe mogen we je helpen?

Overleg vóórdat u zonnepanelen plaatst op uw bedrijfsgebouw

Overleg vóórdat u zonnepanelen plaatst


Steeds meer ondernemers laten zonnepanelen op hun bedrijfsgebouw plaatsen. Het is voor behoud van de verzekeringsdekking belangrijk dat u ons daarover tijdig informeert. De risico’s die een zonnestroominstallatie met zich meebrengt kunnen in sommige situaties zo groot zijn dat verzekeraars die niet zonder voorwaarden of zelfs helemaal niet accepteren. Dat zou tot een enorme tegenslag kunnen leiden. Vooraf overleg met ons kan veel problemen voorkomen.

Beleid
De normen waaraan het installeren van zonnepanelen moet voldoen zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt, mede doordat er diverse grote branden zijn ontstaan waarbij een elektrisch defect in de zonnestroominstallatie de oorzaak bleek te zijn. Het beleid van bijvoorbeeld De Goudse met betrekking tot zonnepaneelsystemen is als volgt:

Bedrijfsgebouwen met zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (indaksysteem), kunnen niet bij De Goudse verzekerd worden.
Aan ondernemers met een bedrijfsgebouw waarop meer dan 50 zonnepanelen geplaatst zijn of worden, stellen wij aanvullende vragen om het risico te beoordelen. In eerste instantie is het totaal aantal zonnepanelen van belang. Ook vragen wij informatie over het isolatiemateriaal in het dak en verlangen wij mogelijk een constructieberekening en/of een SCIOS Scope 12-inspectie.
Aan nieuwe klanten wordt bij de aanvraag van een Bedrijfsgebouwenverzekering en/of Inventaris-goederenverzekering naar de aanwezigheid van zonnepanelen gevraagd.

Welke actie is nodig?
Hett is derhalve belangrijk is om in een vroeg stadium met ons contact op te nemen, vóór de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Ook is het belangrijk dat u de installatie laat uitvoeren door een deskundig, erkend PV-installatiebedrijf (zonnepanelen), dat bijvoorbeeld is aangesloten bij InstallQ. Vraag de verzekeraar of die het gebouw met het ontworpen zonnepaneelsysteem wil verzekeren. Levert dit problemen op? Dan bent u er op tijd bij om in overleg met de verzekeraar of met een expert naar oplossingen te zoeken waarmee verzekeren wellicht wel mogelijk is.


Let op! Bij lopende verzekeringen is het verplicht om de verzekeraar op de hoogte te brengen van wijzigingen aan de bouwaard of de dakbedekking van het bedrijfsgebouw. Dit staat vermeld in de voorwaarden. Hieronder verstaan wij ook het plaatsen of uitbreiden van een zonnepaneelsysteem.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-02-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.