Hoe mogen we je helpen?

Minder slachtoffers cybercrime; schade per geval verzesvoudigd

Minder slachtoffers cybercrime; schade per geval verzesvoudigd

Bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit moeten dit jaar dieper in de buidel tasten. Ten opzichte van vorig jaar is de schadepost per incident verzesvoudigd. Onder 1.971 getroffen bedrijven bedroegen de totale kosten afgelopen jaar zo’n € 1,61 miljard, 61% meer dan het jaar ervoor.

Minder slachtoffers cybercrime; schade per geval verzesvoudigd
Dit blijkt uit internationaal onderzoek van verzekeraar Hiscox onder 5.569 professionals die betrokken zijn bij de cyberbeveiliging van hun organisatie. Het aantal bedrijven dat één of meermaals slachtoffer is geworden van cybercrime is echter wel fors gedaald , namelijk van 61% naar 39%.

Financiële gevolgen verschillen per land
De financiële gevolgen verschillen per sector, bedrijf en land. Nederland staat op de vierde plaats in de ranglijst met een gemiddelde schadepost van € 67.000. Ierland (€ 93.000), Duitsland (€ 74.472) en Spanje (€ 67.500) rapporteerden hogere gemiddelde kosten voor een cyberincident. De meest voorkomende cyberincidenten zijn phishing (45%), computervirussen/wormen (42%) en website-gerelateerde aanvallen (34%).

Cybercriminelen zijn geraffineerd
Van de Nederlandse doelwitten, had één op de vijf te maken met een phishingincident waarbij gegevens werden vernietigd. “Opvallend is dat cybercriminelen zich nu meer richten op medewerkers met gepersonaliseerde phishing-oplichting”, zegt Yasin Chalabi van Hiscox. “De geraffineerde werkwijze en het groeiend aantal doelgerichte aanvallen maakt het bedrijven erg lastig. Daarnaast blijven hackers massaal zoeken naar belangrijke zwakke punten in servers om kwetsbare bedrijven aan te vallen en te besmetten. Om inbreuk te voorkomen is het daarom essentieel om incidenten zo snel mogelijk te herkennen. Investeren in bewustwording van de online dreigingen en het regelmatig trainen van personeel wordt daarmee steeds belangrijker.”

Financiële dienstverlening hard getroffen
De energiesector is het afgelopen jaar het hardst getroffen met een gemiddelde schadepost van € 303.000, gevolgd door de financiële dienstverlening (€ 149.400) en de productiesector (€ 90.000). Vorig jaar stond de financiële dienstverlening ook al in de top 3 van meest getroffen sectoren.

 

Bron: amweb


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.