Hoe mogen we je helpen?

Geen RI&E? Dat kan flink geld kosten

De boetes voor een gebrekkige of het volledig ontbreken van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) zijn in juli aanzienlijk verhoogd. Grote bedrijven die verzuimen aan de verplichtingen te voldoen, kunnen een geldstraf van € 4.500 krijgen. Dat was voorheen € 3.000. De maximumboete voor een ontbrekend of ondeugdelijk Plan van Aanpak, waarin de veiligheidsmaatregelen zijn opgenomen, is zelfs verhoogd van € 700 naar € 3.000.

Werkgevers met minder dan vijfhonderd man personeel betalen een percentage van deze bedragen, variërend van 80 procent bij honderd medewerkers tot 10 procent bij minder dan vijf medewerkers. Zonde van het geld natuurlijk, maar belangrijker is dat de veiligheid van medewerkers in het geding kan zijn bij een slecht of niet uitgevoerde RI&E en Plan van Aanpak. Momenteel beschikt slechts 45 procent van alle bedrijven in Nederland over een RI&E die aan alle eisen voldoet. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil werkgevers met hogere boetes en betere voorlichting aansporen de RI&E serieus te nemen.

Vrijwel elk bedrijf
Vrijwel elk bedrijf moet de RI&E uitvoeren, zzp’ers uitgezonderd. Voor organisaties die uitsluitend met vrijwilligers werken en bedrijven met medewerkers die samen minder dan veertig uur per week werken, gelden soepelere regels. In de laatstgenoemde situatie volstaat de Checklist Gezondheidsrisico’s.

Ondernemingen die meer dan 25 medewerkers in dienst hebben, moeten hun RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst. Ook toetsing door een erkende zelfstandig professional, zoals een Hogere Veiligheidskundige, is mogelijk. Voor kleinere bedrijven en organisaties zijn er in veel gevallen branchespecifieke RI&E-instrumenten beschikbaar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-08-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.