Hoe mogen we u helpen?

Door een hack bij een huisartenpraktijk komen patientendossiers op straat te liggen. Alle betrokkenen moeten worden geïnformeerd. De kosten hiervan -inclusief de kosten voor forensisch onderzoek, herstellen van gegevens en aansprakelijkheidsclaims- lopen op tot € 490.000,00.

Bij een landelijke patiëntenorganisatie raakt een laptop verloren, met daarop persoonsgegevens van alle leden en medewerkers.

Door een menselijke fout komen de medische dossiers van een aantal patiënten bij derden terecht. Het ziekenhuis wordt hiervoor aansprakelijk gesteld.

Een online portal wordt gehackt. Persoonsgegevens van klanten en medewerkers komen op straat te liggen. De fysiotherapeut moet alle betrokkenen informeren en wordt door enkelen aansprakelijk gesteld. De juridische verweerskosten en incidentkosten lopen op tot € 200.000,00.

Als gevolg van een datalek raken gevoelige gegevens van 500 (ex-)patiënten verloren. De kosten lopen al snel hoog op; denk aan onderzoekskosten, herstelkosten, juridische kosten, reputatieschade en aansprakelijkheidsclaims. Een datalek kost gemiddeld zo’n € 180,00 per record. In dit geval dus totaal al snel € 90.000,00 (500 x € 180,00).

Een interne e-mail met gevoelige informatie over een patiënt, komt per ongeluk terecht bij derden.

Door een DDos (distributed denial of service) aanval, wordt het netwerk overspoeld met zoveel dataverkeer dat het netwerk uitvalt. Diverse interne portals en systemen zijn hierdoor tijdelijk onbereikbaar. Na de aanval blijken persoons- en vertrouwelijke gegevens te zijn gestolen. De herstelkosten en de incidentkosten (zoals juridisch advies en onderzoek) lopen op tot enkele tienduizenden Euro’s.

Hackers krijgen ongeoorloofd toegang tot het netwerk, waarop persoonsgegevens van klanten en medewerkers zijn opgeslagen. De kosten lopen op tot ruim € 350.000,00.

Door een gehackte openbare wifi, wordt op alle apparaten die hiermee verbinden malware geïnstalleerd. Het zorgcentrum wordt aansprakelijk gesteld. Daarnaast lopen de kosten voor het onderzoek naar de hack en het herstellen van de verbinding, al snel hoog op.

Bij een kinderopvang raakt een USB-stick kwijt. Hierop staan alle salarisgegevens van de medewerkers alsmede persoonsgegevens van kinderen en ouders.