Hoe mogen we u helpen?

Dagwaarde en nieuwwaarde zijn belangrijke begrippen. De dagwaarde is de waarde van een product op het moment dat je het verliest of kwijtraakt. Dit wordt ook wel de restwaarde genoemd. Wat hetzelfde product vandaag in de winkel kost is de nieuwwaarde. Welke schadevergoeding je ontvangt via de inboedelverzekering laten we je graag zien aan de hand van een voorbeeld.

 

Wat heeft invloed op de dagwaarde of restwaarde?
Bepaalde spullen verliezen snel hun waarde, anderen zijn meer waardevast. Laptops, telefoons en camera’s verliezen relatief snel hun waarde. Er komen immers veel nieuwe modellen op de markt en je hebt al snel een verouderde versie. Dit betekent dat je elk jaar een hoge afschrijving hebt. Een leren bankstel, espressomachine of kooktoestel gaan in de praktijk veel langer mee. Dit betekent dat de afschrijving op deze spullen jaarlijks lager is. De restwaarde ofwel dagwaarde is in verhouding dan ook hoger bij deze spullen (als ze even oud zijn).

Voorbeeld: verschil dagwaarde en nieuwwaarde
Stel dat je te maken hebt met een keukenbrand. Je dient een claim in bij de inboedelverzekering voor de vaatwasmachine, oven, afzuigkap, koelkast, staafmixer, friteuse, het fornuis en koffiezetapparaat. De spullen in jouw keuken zijn zeven jaar oud. Bij Nationale-Nederlanden krijg je in dit geval 100% van de schade vergoed. De verzekering vergoedt de nieuwwaarde voor deze spullen tot tien jaar.

Keert jouw verzekeraar in dit geval de dagwaarde uit? Dan krijg je minder voor de spullen terug, dan dat je er ooit voor hebt betaald. De verzekeraar beoordeelt per item de levensduur en past vervolgens de afschrijving toe, op basis van het aantal resterende jaren.

Voorbeeld:

Laminaat is 8 jaar oud en heeft 1.000 euro gekost.

 

Verzekeraar  afschrijving per jaar uitkering
     
Klaverblad 10% 200
Nationale Nederlanden tot 01-01-2022  10 jaar nieuwwaarde 1000
Nationale Nederlanden vanaf 01-01-2022 5 jaar nieuwwaarde 200
ASR 8,33% 333
Aegon 8,33% 333
Unigarant 8,33% 333
AnsvarIdea 10% 200
Goudse 10% 200
Turien 10% 200