Hoe mogen we u helpen?

Fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft in 2023.

De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Met ingang van 1 januari 2023 kunnen zelfstandig ondernemers niet meer fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen door middel van de fiscale oudedagsreserve (FOR).

FOR afgeschaft, dit betekent het voor jou:

Maak je op dit moment gebruik van de oudedagsreserve? Dan kun je dit jaar (dus over 2022) nog een bedrag toevoegen, ofwel doteren. En als je het boekjaar 2021 nog niet hebt afgesloten, kun je dat over het afgelopen jaar ook nog doen. Je mag jouw reeds opgebouwde FOR in je boekhouding laten staan, als je dat wilt. Maar het idee van de fiscale oudedagsreserve is dat je deze op een bepaald moment afstort naar een lijfrenterekening.

Maak je op dit moment géén gebruik van de oudedagsreserve? Dan zou je dat voor dit jaar nog kunnen doen. En over het afgelopen jaar, als je het boekjaar 2021 nog niet hebt afgesloten. Maar aangezien de oudedagsreserve regeling verdwijnt, kun je ook overwegen om op een andere manier pensioen op te gaan bouwen. Zoals op een pensioen (lijfrente) rekening.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.