18-02-2021

Bezit u bijzondere (vintage)horloges? .

 

 

Bezit u bijzondere (vintage)horloges?


Dan is de kans groot dat de verzekerde waarde van uw horloges te laag is. Patek Philippe, Audemars Piguet, Omega Speedmaster, Rolex Cosmograph Daytona zijn slechts enkele voorbeelden van zeer gewilde horloges. De waarde van deze horloges is de laatste jaren sterk gestegen. Soms meer dan 100%. Daarbij komt dat het risicoprofiel door criminaliteit is toegenomen. Een actualisering van de vervangingswaarde is daarom aanbevolen.


Verzekeraars accepteren vaak de aankoopnota’s als waardebepaling. Bij een mogelijke calamiteit wordt dan achteraf het schadebedrag vastgesteld op basis van dagwaarde gemaximeerd tot het aankoopbedrag. Het verschil van het totaal van de aankoopnota’s en de getaxeerde vervangingswaarde kan flink uit elkaar liggen


Een taxatierapport vormt een belangrijke basis voor de verzekering. De vermelde waarden per object staan vast. U voorkomt hiermee over-, en onderverzekering. En u voorkomt een discussie met de verzekeraar bij een mogelijke schade. Omdat de marktontwikkelingen invloed hebben op de waarde van de objecten is een periodieke hertaxatie aan te bevelen en vaak vereist. De meeste verzekeraars hanteren deze termijn van 3 jaar en sommige verzekeraars nemen dit op in de polisvoorwaarden.


Zonder een geldig (onderbouwd) taxatierapport zal bij schade de waardebepaling achteraf plaatsvinden. Bovendien zijn dan de verzekeringsvoorwaarden van toepassing. Dit resulteert mogelijk in een lagere of helemaal geen uitkering.


Een taxatierapport opgesteld door een gespecialiseerd taxateur zorg voor een juiste waardebepaling en biedt zekerheid voor een deugdelijke dekking.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens