Hoe mogen we je helpen?

Nieuwe identiteitsfraude via WhatsApp: oplichter gebruikt opgenomen stem

De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met WhatsApp-fraude. Hierbij doet een oplichter zich via WhatsApp voor als een familielid of vriend die in nood is, met het verzoek om geld over te maken. De politie waarschuwt nu voor een nieuwe vorm van deze fraude: een oplichter die je een paar keer belt en stiekem je stem opneemt, om vervolgens met die opnames een familielid of vriend te benaderen.

De politie baseert zich op een geval in Den Haag, waar een man aangifte heeft gedaan van de nieuwe fraudevorm. De man in kwestie is eind juli een aantal keer gebeld door een onbekend persoon, die later een oplichter bleek te zijn. Het slachtoffer kreeg namelijk een dag later van een familielid te horen dat hij benaderd was door iemand die zich voordeed als de man uit Den Haag.

Nieuwe twist: oplichter neemt telefoon op
Het familielid van het slachtoffer werd via WhatsApp benaderd met de vriend-in-noodtruc. Hierbij doet iemand zich voor als een vriend of familielid door te zeggen dat hij of zij snel geld nodig heeft.

In dit specifieke geval belde het familielid het nummer, waarna hij de stem van het slachtoffer te horen kreeg. Dit maakt deze vorm opvallend: normaal nemen de oplichters de telefoon niet op. Als ze iemand via WhatsApp benaderen met het verzoek om geld over te maken en diegene wil erover bellen, maken ze zich er vaak met een smoes van af. Dit blijkt in dit geval dus anders.

'Hallo… ik kan je niet horen', blijkt het familelid te horen hebben gekregen toen hij belde, waarna de lijn verbroken werd. Toen hij nog een keer belde hoorde hij dezelfde tekst, uitgesproken door het slachtoffer uit Den Haag. Dit heeft het slachtoffer dus eerder gezegd tegen de oplichter, wat is opgenomen en wordt gebruikt bij de identiteitsfraude.

Uiteindelijk vertrouwde het familielid het niet. Hij heeft geen geld overgemaakt en samen met het slachtoffer aangifte gedaan bij de politie.

Blijf scherp en achterdochtig
Er is geen buit gemaakt, maar deze nieuwe slinkse manier van identiteitsfraude is zeker goed om onder de aandacht te brengen. Vooral dus omdat de oplichter nu dus de telefoon wel opneemt, in tegenstelling tot eerdere vormen van WhatsApp-fraude.

Blijf altijd scherp. Krijg je een verzoek om geld over te maken? Probeer dan via een ander kanaal contact te krijgen met de persoon in kwestie, zoals via een vast nummer, e-mail of het bij jou bekende mobiele nummer. Pas als je de persoon via een ander kanaal hebt gesproken, kun je het appje vertrouwen.

bron: opgelicht.avrotros.nl

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.