Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

11-05-2020

Kifid: reisbagage in auto afdekken met handdoeken is niet genoeg

Kifid: reisbagage in auto afdekken met handdoeken is niet genoeg

Voor consumenten blijven de voorwaarden van reisverzekeringen lastig. Al betekent dit in de praktijk vaak dat ze de verzekeringsvoorwaarden naar eigen inzicht hebben geïnterpreteerd en vervolgens verbaasd zijn dat de verzekeraar niet tot uitkering overgaat wanneer ze het slachtoffer zijn van diefstal.

Kifid: reisbagage in auto afdekken met handdoeken is niet genoeg
Een verzekerde van Allianz Global Assistance kreeg volgens de geschillencommissie van Kifid terecht de diefstal van haar bagage uit haar in Italië geparkeerde auto niet vergoed. Die was namelijk slechts met handdoeken afgedekt. De vrouw zelf vond dat in combinatie met getint glas voldoende om diefstal te voorkomen.

Voorwaarden zijn helder
De vrouw heeft een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afgesloten bij Allianz. De voorwaarden voor de reisverzekering zijn helder: bagage is niet verzekerd is als de verzekerde niet voldoende voorzichtig is geweest. Iemand moet zijn best hebben gedaan om diefstal, verlies, vermissing of beschadiging te voorkomen. De verzekeraar betaalt niets wanneer spullen van buitenaf zichtbaar zijn.

Verzekeraar laat claim onderzoeken
De vrouw parkeerde haar auto tijdens haar vakantie in Italië vorig jaar juli op een parkeerplaats, omdat ze nog niet in haar vakantieverblijf terecht kon. Bij terugkomst bleek een deel van de koffers uit de bagageruimte van de auto te zijn gestolen. Ze maakte daarvan melding bij haar verzekeraar die de claim liet onderzoeken. Al snel werd duidelijk dat de bagage niet was afgedekt met een rolhoes en van buitenaf zichtbaar kan zijn geweest. Getint glas blijkt niet voldoende om de bagage aan het zicht te onttrekken, iets wat de vrouw erkende.

De verzekerde vond dat Allianz desondanks de schade van ruim vijf mille toch moest vergoeden. In haar optiek was de bagage van buitenaf niet zichtbaar, omdat die was toegedekt met handdoeken. In spraakgebruik betekent dat volgens haar dat iets is toegedekt. Ofwel: ze heeft aan de voorwaarden voldaan, niet in de laatste plaats omdat een rolhoes niet verplicht is volgens de voorwaarden, luidt haar stelling.

Contouren bagage bleven zichtbaar
De verzekeraar is het daarmee oneens. “In tegenstelling tot een rolhoes laat een handdoek de contouren van bagage zien, en die contouren zijn – zeker van dichtbij – waarneembaar.” De geschillencommissie van Kifid deelt de mening van Allianz om de claim af te wijzen, zeker omdat de vrouw eerder heeft verklaard dat de bagage van buitenaf zichtbaar was. Dat ze haar best heeft gedaan om de auto op een in haar ogen veilige parkeerplaats neer te zetten doet daar niets aan af. De uitspraak is bindend.

AMWEB: Eerste publicatie door Annet van den Berg op 11 mei 2020

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens