Hoe mogen we je helpen?

Coronavirus

 

Het coronavirus duikt op in steeds meer Europese landen. Ook breidt het virus zich uit in de landen waar het al aanwezig is. Ook populaire vakantielocaties worden getroffen. Kun je een reis naar getroffen landen en gebieden nog annuleren of ben je je geld kwijt?

Eerste stap? Neem altijd contact op met de reisorganisatie om te kijken of je kan omboeken naar een andere bestemming of naar een ander moment. Kan dat niet, dan kunnen reizigers vaak de reis niet meer laten vergoeden.

Betaalt de annuleringsverzekering je reissom terug als er een negatief reisadvies ligt vanwege het coronavirus?

Nee, de meeste annuleringsverzekeringen bieden geen vergoeding als een reisbestemming wordt getroffen door een negatief advies. Je dient dan aan te kloppen bij de reisorganisatie

Kan je gratis annuleren bij een negatief reisadvies?


Op het moment dat het ministerie van Buitenlandse zaken met een negatief reisadvies komt, oranje of rood, dan zullen de reisorganisaties niet meer naar die gebieden reizen.. Dat is een informele afspraak. Daar houdt iedere reisorganisatie zich aan.

Dus je loopt geen financieel risico als je nu een vakantie naar Italië boekt?

Als je nu boekt en er zou tegen de tijd van je vakantie echt iets aan de hand zijn wordt die reis toch geannuleerd. De touroperator moet de reis wel kunnen uitvoeren.

Wat als er geen negatief reisadvies is, maar er wel veel ziektegevallen zijn?

Als er geen negatief reisadvies is, dan kun je niet kosteloos annuleren

En als je al je bestemming bent als het negatieve reisadvies wordt gegeven?

Dan komt een reisorganisatie voor twee keuzes te staan: de mensen er laten zitten of ophalen. Dat hangt erg van de situatie af.

Als je naar een gebied reist waar het coronavirus zich snel verspreidt, dekt je reisverzekering dan de extra verblijf- en reiskosten als je de ziekte oploopt?

In dat geval kan je het beste contact opnemen met je verzekeraar, zeker als het reisadvies is veranderd. Het kan een reden zijn om bepaalde kosten niet te vergoeden.

Hoe zit het met de normale medische kosten als je de ziekte op loopt?

Als je ziek wordt dan heb je recht op vergoeding van medische kosten door je ziektekostenverzekeraar, ongeacht het reisadvies.

Stel dat je in quarantaine moet in je hotel. Wat dekt de verzekering?

Als je langer in een land moet blijven door bijvoorbeeld quarantaine en je moet daardoor extra reis- en verblijfkosten maken, dan vallen die onder de dekking van de reisverzekering.


Aegon
Met de doorlopende reisverzekering van Aegon krijg je de annuleringskosten vergoed als je een allriskdekking hebt. Daarnaast moet je China of Hong Kong als reisbestemming hebben en moet de reis voor maandag 27 januari zijn geboekt.

De aanvullende annuleringsdekking van de Basis Doorlopende Reisverzekering biedt geen dekking.

Ben je al in China en kun je niet op de geplande datum terug naar Nederland? Bijvoorbeeld omdat vluchten zijn geannuleerd? Dan vergoedt Aegon de kosten als je een annuleringsdekking hebt. Zowel bij de basis- als de allriskdekking van de doorlopende reisverzekering. Belangrijk is wel dat je eerst de alarmcentrale van Aegon belt.
https://www.aegon.nl/particulier/nieuws/coronavirus-deze-gevallen-krijgt-u-annuleringskosten-vergoed

Allianz Global Assistance
Voor de kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering is er geen dekking. Dus als je je reis naar China annuleert omdat je niet meer wilt reizen, dan worden deze kosten niet vergoed. Ook niet als je de dekking ‘Terreuraanslagen en natuurrampen’ hebt afgesloten. Het coronavirus wordt namelijk niet gezien als natuurramp.

Word je tijdens je reis in China ziek en moet je naar het ziekenhuis? Dan worden de kosten volledig vergoed als je de dekking medische kosten hebt afgesloten. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.
https://www.allianz-assistance.nl/over-ons/nieuws/coronavirus.html

ASR
De annuleringsverzekering van ASR biedt geen dekking voor het annuleren of eerder afbreken van je reis vanwege besmettingsgevaar. Tenzij je de allrisk annuleringsverzekering heb van voorheen de Europeesche.

De Goudse
De uitbraak van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Als je niet wilt reizen naar een gebied waar het virus voorkomt, of als je eerder naar huis wilt, kun je het beste contact opnemen met je reisorganisator of touroperator. Soms kun je omboeken naar een andere locatie.
https://www.goudse.nl/particulier/mijn-gezin-en-woning/doorlopende-reisverzekering

Klaverblad
Als er een negatief reisadvies voor China is, kun je je reis annuleren en de kosten vergoed krijgen. Hou hiervoor het reisadvies van de Rijksoverheid in de gaten.

Reaal
De annuleringsverzekering van Reaal vergoedt de annuleringskosten niet. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie.

Unigarant
Annuleringskosten worden alleen vergoed als je voor 30 januari 2020 de dekking 'extra annuleringsredenen' hebt afgesloten. Ook moet er sprake zijn van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s.
https://www.unigarant.nl/calamiteiten/coronavirus/


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.