18-09-2019

Wat verandert er in de zorgverzekering van 2020?

Het is Prinsjesdag en dat betekent dat de regering haar plannen voor de zorg in 2020 bekend heeft gemaakt. Maar wat betekent de Miljoenennota precies voor jou? Je krijgt in ieder geval te maken met een aantal wijzigingen in je basispakket. Welke dat precies zijn? We hebben de wijzigingen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Maximale collectiviteitskorting

Per 1 januari wordt de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering verlaagd van 10% naar 5%. De korting op de aanvullende- en tandverzekering blijft wél gelijk.

Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten

Zorg door een specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt vergoed vanuit het basispakket.

Stoppen met roken?

Wil je stoppen met roken? Dan hebben we goed nieuws. Zorgverzekeraars mogen geen eigen risico meer in rekening brengen voor stoppen-met-rokenprogramma’s, nicotine vervangende middelen en geneesmiddelen bij stoppen met roken. Stoppen met roken wordt direct vanuit je basisverzekering vergoed.

Logeervergoeding en een vergoeding van de vervoerskosten

Mensen die ver van huis moeten reizen voor behandeling bij een medisch specialist, maar niet worden opgenomen, krijgen in 2020 recht op een logeervergoeding. Vanaf volgend jaar kun je kiezen tussen een logeervergoeding en een vergoeding van de vervoerskosten. De logeervergoeding bedraagt maximaal € 75 euro per nacht, als er sprake is van tenminste 3 aaneengesloten dagen behandeling.

Vergoeding van het geneesmiddel Fampyra

Patiënten met Multiple Sclerose hebben in 2020 recht op vergoeding van het geneesmiddel Fampyra. Het medicijn verbetert het loopvermogen van patiënten. Dit gebeurt op advies van Zorginstituut Nederland.

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Dat blijft ook in 2020 gelijk, op € 385 euro.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens