Hoe mogen we je helpen?

MKB verzuim-ontzorg-verzekering vanaf 01-01-2020

De loondoorbetaling bij ziekte blijft twee jaar, ook voor bedrijven met minder dan 25 werknemers in dienst. In plaats hiervan introduceren Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Verbond van Verzekeraars en MKB Nederland een MKB verzuim-ontzorg-verzekering die per 1 januari 2020 beschikbaar moet zijn. Het doel van deze verzekering is om de (MKB-) werkgever zoveel mogelijk te ontzorgen in hun re-integratieverplichtingen.

Waarom wordt de MKB verzuim-ontzorg-verzekering geïntroduceerd?
De MKB verzuim-ontzorg-verzekering moet de kleine werkgever helpen bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte, een goed en betaalbaar dienstverleningspakket aan te bieden voor die twee jaar en zodoende het (langdurig) verzuim van zijn werknemers te helpen beperken.

MKB werkgevers worstelen met de loondoorbetaling en de bijbehorende verplichtingen gedurende de eerste twee jaar van ziekte. De MKB verzuim-ontzorgverzekering moet ervoor gaan zorgen dat MKB werkgevers in hoge mate ontzorgd worden. Dit wordt gerealiseerd door bij dreigend langdurig verzuim de werkgever en de werknemer optimaal te begeleiden via professionele casemanagers. Tevens worden er geen kosten in rekening gebracht voor re-integratie, bij zowel het eerste als het tweede spoor.

De ‘highlights’ van de MKB verzuim ontzorg verzekering
De MKB verzuim-ontzorg-verzekering moet aan een aantal minimum eisen voldoen:

  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering zorgt voor optimale ontzorging door een minimum pakket van eisen aan dienstverlening en expertise, met daarin onder andere een casemanager die de regie voert over de re-integratie.
  • Bij dreigend langdurig verzuim wordt een door de verzekeraar goedgekeurde casemanager aangesteld die werkgever en werknemer optimaal begeleid. Het Verbond van verzekeraars en OVAL ontwikkelen hiervoor samen nog een werkwijzer.
  • Voor re-integratie, zowel 1e als 2e spoor, worden geen extra kosten in rekening gebracht.
  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering is Poortwachterproof. Als de werkgever de door de bedrijfsarts en door de verzekeraar gegeven adviezen opvolgt, vergoedt de verzekeraar een eventuele loonsanctie
  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering werkt met gecertificeerde professionals
  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering bevat tools om werknemers bewust te maken van de financiële gevolgen van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid
  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering voorkomt onverwacht hoge premiestijgingen als gevolg van verzuim in het eigen bedrijf. De maximale premieverhoging wordt per bedrijfsgrootte in concrete percentages vastgelegd.
  • Er wordt een loket ingericht waar werkgevers met klachten over dit specifieke product terecht kunnen.
  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering is herkenbaar en vergelijkbaar voor werkgevers
  • Werkgeversorganisaties en verzekeraars evalueren de afspraken zoals overeengekomen in het productconvenant. Partijen informeren de Minister van SZW over de uitkomsten. De verzekeraar kan adviseren over de omgang met verzuim en kan ook voorwaarden verbinden aan de wijze waarop de werkgever met preventie en verzuim omgaat.

Welke voordelen biedt de MKB verzuim-ontzorg-verzekering?
Ook als er gekozen wordt voor de MKB verzuim-ontzorgverzekering blijft de werkgever verantwoordelijk voor effectieve re-integratie. Maar het wordt de werkgever wel een stuk makkelijker gemaakt. De casemanager neemt een hoop regelwerk uit handen. Zo kan de werkgever zich richten op het runnen van zijn onderneming, wat vaak al lastig genoeg is als er een werknemer uitgevallen is.

Premiekorting
Minister Koolmees stelt vanaf 2021 € 450 miljoen beschikbaar voor werkgevers als tegemoetkoming voor de kosten van het tweede loondoorbetalingsjaar. In eerste instantie profiteren alle werkgevers daarvan; later komt dit uitsluitend ten goede aan de kleine werkgevers.

Zijn er ook nadelen?
Naar onze mening zijn er gaan nadelen aan de MKB verzuim-ontzorg-verzekering. Zowel de werkgever als de werknemer hebben baat bij een integrale aanpak van het ziekteverzuim en professionele begeleiding. Hierdoor kunnen verzekeraars samen met de casemanagers en arbodiensten ervoor zorgen dat “langdurig” verzuim wordt beperkt of zelfs wordt voorkomen

MKB Verzuim-ontzorgverzekering vanaf 1 januari 2020
Het blijft belangrijk om investeren in preventie en re-integratie. Wij verwachten dat alle verzuimverzekeraars de MKB verzuim-ontzorg-verzekering gaan aanbieden per 1 januari 2020, waarbij verzekeraars vrij zijn om de premie vast te stellen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-05-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.